Dela

Hur kan jag bokföra svinn?

Flertalet företagare inom olika branscher har ställt sig frågan: kan jag bokföra svinn? Hur relevant den än är, har många haft svårt att besvara den. Men vi har svaret. Här får du reda på hur du kan bokföra tre olika typer av svinn!

helena-yankovska-405527-unsplash

Bokföra svinn av dryck

“Mängden åtgången och såld dryck går väl inte att kontrollera på en arbetsplats?” tänker du nu. Men håll i dig. Svaret är : jo. Inventering, lagerdata och mätning. Så stavas en väl utförd svinnbokföring för dryck. Om du dessutom kan undvika att låta lagerdatan hanteras av en anställd, och istället lägga över den på en programvara, är du i hamn. Med den app- och molnbaserade tjänsten Bevinco kan du snabbt och enkelt utföra en lagerinventering för att få fram lagerdata och analyser. Den hanterar all lagerdata genom scanning, jämför med aktuell försäljning och åskådliggör svinn på specifika produkter och personal. Bevinco sköter alltså grovjobbet av svinnbokföringen åt dig. Allt så att ditt företags drycksförbrukning ska kunna spåras, för att minimera det dagliga svinnet av dryck på flaska.

Bokföra svinn av mat

Att bokföra svinn låter inte lättare när det handlar om mat. Men då nästan en tredjedel av världens ätbara livsmedel slängs i onödan är restaurang-, hotell och krogbranschens ansvar att försöka få denna andel att minska snarast möjligt. Och även här finns specialanpassade tjänster att ta till. Measuring Cup gör att företag med matförsäljning kan använda varje inköpt råvara till max, genom att tjänsten gör det möjligt för personalen att servera exakt den mängd mat som kunden kommer konsumera. Och visst låter det klokt att undvika överservering så här i julbordstider?

Bokföra svinn av öl

Apropå julen; att som företag med alkoholtillstånd inte servera öl på tapp, är idag lika ögonbrynshöjande som att inte ha “Kan du vissla Johanna?”-melodin i huvudet på kvällen den 24:e. Men tyvärr kan öl på tapp vara en riktig svinntjuv. Hanteringen av både administreringen och tappningen i sig kan leda till enorma förluster för verksamhetens dryckesintäkter. Mer pengatapp än öltapp, alltså. Tursamt nog finns specifika tjänster för öltappssvinn. Bevchek är ett kontrollsystem som räknar med varje droppe öl åt dig. Hemligheten med tjänsten är att den mäter hur mycket öl som serveras och jämför detta med genomförd försäljning. På så sätt får du som restaurangägare fullständig kontroll på den totala serveringen och försäljningen av fatöl.

Profit Management vill se till att du som krog- och restaurangägare får ut varje krona av din dryck- och matförsäljning. Klicka här för att få veta mer.