Att hälla upp öl på tapp är en riktig konst. Vi är många som misslyckats, trots att det ser så lätt ut, på grund av att vi inte känner till de rätta knepen. Men nu kan du äntligen lära dig hälla upp öl på tapp som ett proffs – tack vare 5 konkreta tips!
Historien bakom öl på tapp
Iran för 6000 år sedan. Därifrån kommer det tidigaste belägget för att människan medvetet bryggde öl. I Babylon har det även hittats stentavlor, cirka 3000 år senare, med information om hur ett olika ölsorter framställdes och hur mycket de såldes för.
Sedan dess har ölets tillverkning förfinats och folklighet ökat. Trots att drycken mötte visst motstånd i delar av södra Europa, där vindruvan har lättare att växa än kornet, har den vuxit stadigt i anhängare för att nästintill explodera i popularitet under de senaste årens strömmar av mikrobryggerier och hemmabryggare.
5 tips för att hälla upp öl på tapp
Men hur serverar man då bäst öl på tapp? Här är fem tips du ska följa för att få det perfekta glaset öl!
1. Använd ett rent glas! Ett fett glas gör att öl på tapp inte skummar som det ska, en ofräsch odör kan göra avtryck i ölets smak och ett orent glas gör helt enkelt inte mycket för det visuella intrycket.
2. Även utrustningen som används bör vara rengjord. Att förbise denna punkt kan i värsta fall göra att ditt öl smakar klor – och då finns inte många andra lösningar än att dricka öl på flaska istället.
3. Innan du ens börjat hälla upp ölet bör du positionera ditt glas rätt. Sätt det några centimeter under tappen i en 45-gradig lutning. Nu ska du börja hälla upp ölet, och det med besked; tappen ska alltid vara antingen vidöppen eller helt stängd. Häller du upp öl från en halvöppen tapp i ett glas utan lutning kan det orsaka en hel del överflödigt skum som du varken behöver eller vill ha.
4. Efter att glaset blivit fyllt till hälften, kan du försiktigt räta upp det. På så sätt får du en liten, god och gräddliknande krona av skum på toppen.
5. Skummar ölet mer än väntat när du häller upp det? Stäng av öltappen helt och låt skummet sjunka innan du börjar hälla igen – att slänga skum är att slänga gott öl, och svinn vill vi så klart undvika.
Missa inte en enda droppe
Öl på tapp är en försäljningsmässig grundpelare i restaurang- och krogbranschen, men dålig hantering kan leda till ett administrativt och ekonomiskt orosmoln på grund av övertappning och svinn. Tack vare Profit Managements tjänst Bevchek är detta dock som bortblåst. Bevchek jämför i realtid hur mycket öl som serveras med gjord försäljning – vilket gör att du som krögare har koll på varenda droppe åtgånget öl. Läs mer om vad Profit Management kan göra för er verksamhet.