Matsvinn är ett problem i hela samhället: från det privata hushållet till storköket. Framför allt skolor kämpar med att hålla onödigt slöseri av fullt ätbar mat och kvalitativa råvaror nere. Som tur är finns knep att ta till.
Att förstå matsvinn i skolan
Maten som serveras i svenska skolor har varit omdiskuterad sedan andra halvan av 1800-talet, då det för första gången serverades en gratis måltid om dagen till de fattigaste skolbarnen. Då var det främst gröt och mjölk som stod på menyn, medan skolmaten idag måste följa vissa riktlinjer gällande näringsinnehåll och variation signerade Livsmedelsverket.
På senare tid har matsvinnet i skolmatsalar ökat nästintill exponentiellt. Beror det på att barnen tycker skolmaten är äcklig? Inte alls. Det är faktiskt tvärtom; de dagar elevernas favoritmat serveras slängs det som allra mest mat. Det är helt enkelt svårt att bedöma hur mycket man kommer orka äta av sin älsklingsrätt. Lyckligtvis går det att vidta åtgärder mot detta. Läs Profit Managements tre tips för hur du minskar matsvinnet på skolan!
1. Minska matsvinn i skolan med hjälp från stora och små
Till att börja med har det visat sig att ju mer engagerade eleverna själva får vara i maten, desto större effekt har matsvinnsminskandet. Därför kan det vara bra att starta ett matråd, där representanter från varje klass får vara med och ta fram förslag om allt som rör maten och skolmatsalen.
Men det slutar inte där. Desto viktigare är att de vuxna, personalen, på skolan är engagerade och både uppmuntrar och lär eleverna hur de ska göra och tänka. Därför bör minst en vuxen alltid finnas där maten serveras och påminna barnen om att de alltid får ta mer mat, så att de börjar med en mindre portion än vad de kanske hade tänkt. Ännu bättre är att låta en vuxen servera barnen, särskilt de små, för att undvika överservering.
2. Minska matsvinn i skolan med minskade sopkärl
Nästa steg kan låta extremt, men på de skolor där det fungerar har det gett fantastiska resultat. Det består i att faktiskt avlägsna alla sopkärl där mat tidigare brukade slängas och införa en policy om att såväl lärare som elever måste äta upp all sin mat. Ett mindre extremt alternativ kan vara att ersätta de svarta sopkärlen mot vita, mindre behållare såsom så att man faktiskt ser hur mycket mat som slängs.
3. Minska matsvinn i skolan med Measuring Cup
1,3 miljoner ton. Det är ungefär så mycket ätlig mat som slängs i onödan i Sverige – varje år. Vi på Profit Management tycker att alla har ett ansvar att minska svinnet på det sätt det kan. Och vi tror att vi hittat vårt sätt.
Vår tjänst Measuring Cup gör det möjligt för personalen i storkök och restauranger att utnyttja varje råvara till max och dessutom servera exakt den mängd mat som restauranggästen eller skoleleven i matsalen kommer äta upp. Det är helt enkelt det perfekta verktyget för dig som arbetar på en skola och vill minska matsvinnet. Kontakta oss för att ta reda på hur vi kan hjälpa er skolservering på bästa sätt.