Dela

Vill du starta egen restaurang? Här är fem fällor du bör undvika!

Att starta en egen restaurang är mångas dröm. Men vägen dit kan vara snårig. Därför får du här fem tips på vägen som gör att du kan undvika de vanligaste misstagen!

undvik-dessa-misstag-nar-du-startar-egen-restaurang

1. Starta egen restaurang utan att glömma något

Oavsett om du har tidigare erfarenhet av att driva företag eller inte kan det vara svårt att veta vad du faktiskt behöver göra när du ska starta egen restaurang. Men hjälp finns att få – helt gratis. Gör en sökning online på t.ex. “checklista restaurang” så kommer du att hitta ett slags quiz som, efter att du svarat på det, kommer fungera som en lista för dig att bocka av innan och under tiden du startar ditt café gatukök eller restaurang. Glöm inte heller att registrera bolag och formulera en affärsplan under den första tiden. 

2. Starta egen restaurang med rätt läge

Ett av de största misstagen nyföretagare gör när de startar restaurang är att inte förstå lägets betydelse. Kommer den typ av restaurang du vill starta passa in i ett visst område, på en viss gata, i en viss plats? Finns den målgrupp du vill nå med din restaurang där du vill öppna den? Ställ dig dessa frågor innan du investerar i första bästa lediga lokal och tänk på att det kan vara bättre att vänta något år på den perfekta stället. 

3. Starta egen restaurang med anpassad marknadsföring

En annan vanlig fälla för restaurangägare är att helt försumma marknadsföringen. Oavsett hur god mat ni serverar, hur trevlig personal ni har eller hur trevlig atmosfär lokalen ger kan du alltid förbättra försäljningssiffrorna genom att se till att rätt målgrupp får reda på att din restaurang finns. Är din restaurang t.ex. en kvarterskrog? Ordna med brevutskick till lägenheterna i närheten. Är den en lyxigare krog? Annonsera i tidningar du tror målgruppen läser. Har du ett stort nätverk av potentiella kunder? Gör en öppningskampanj riktad mot dem! 

4. Starta egen restaurang med tålamod

Tålamod gäller det att ha på flera sätt när du startar restaurang. Dels är det viktigt att ha ett kapital som gör att ni kan tåla att gå med förlust under den första tiden, om det skulle hända. Ungefär 25% av alla nyöppnade restauranger stänger under det första året pga konkurs – eller för att stressen och pressen är för hård. Till en början kan långa arbetspass och en ibland icke-existerande fritid bli din vardag. Var inställd på detta, håll ut och arbeta för att förhållandena ska bli bättre så snart det bara går.

5. Starta egen restaurang med rätt verktyg

När du ska starta egen restaurang behöver du trygga och kvalitativa leverantörer av både hårdvara och mjukvara. Från ugnar och råvaror till tjänster som gör en del av arbetet åt dig. Measuring Cup är tjänsten ser till att personalen serverar just den matmängd som gästerna kommer äta upp. Bevinco gör inventeringsarbetet lekande lätt och upptäcker dessutom svinn på specifika varor eller hos särskilda anställda åt dig, så att du kan utbilda din personal på bästa sätt och beställa in precis lagom mycket mat och dryck. Med Profit k-control får du hjälp med professionella och anmälda besök som ger dig rapporter och förbättringsförslag kring allt som rör den dagliga driften. Dessa tre produkter gör att du kan maximera vinsten och minimera svinnet av både mat, dryck och tid. Kontakta oss på Profit Management för att se hur vi kan hjälpa din nystartade restaurang att blomstra.